VITAMIN OG MINERAL GUIDE
Kroppen har brug for vitaminer og mineraler for at fungere godt. Og da din krop ikke selv kan danne vitaminer og mineraler, skal du have dem tilført gennem kosten.
Her får du en oversigt over hvilke fødevarer vitaminerne og mineralerne findes i og hvad de de er nødvendige for.Vitaminer
A-vitamin (retinol)
Findes i:
Kød (især lever), fisk, fiskeleverolie, æg, mælk og mejeriprodukter. Findes desuden i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.
Nødvendigt for:
Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.
B1-vitamin (tiamin)
Findes i:
Kornprodukter og bælgfrugter. Desuden kød (især svinekød) og mejeriprodukter.
Nødvendigt for:
Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.
B2-vitamin (riboflavin)
Findes i:
Mælk, ost, æg og kød. Det højeste indhold af B2-vitamin findes i lever og nyrer. De vigtigste kilder i danskernes kost er mælkeprodukter, fuldkornsprodukter, kød, bælgfrugter og fisk.
Nødvendigt for:
Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.
B3-vitamin (Niacin)
Findes i:
Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.
Nødvendigt for:
Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.
B6-vitamin
Findes i:
Magert kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
Nødvendigt for:
Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.
B12-vitamin
Findes i:
Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.
Nødvendigt for:
Vitaminet er livsnødvendigt. Det er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer, og det medfører, at nervesystemet fungerer optimalt.
C-vitamin
Findes i: Citrusfrugter, kiwier, bær (fx solbær), tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er rigtig gode kilder til C-vitamin.
Nødvendigt for:
Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
D-vitamin
Findes i:
Fede fisk som makrel, sild, ål, laks, hellefisk med flere. Der findes også vitamin D i kød, mælk, æg og ost, men i begrænset mængde.
Nødvendigt for:
Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.
E-vitamin
Findes i: Fedtstoffer, nødder, frø, kornprodukter, æg (æggeblomme), fisk, ost og mælk.
Nødvendigt for:
Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.
K-vitamin
Findes i:
Især mørkegrønne bladgrøntsager, men også avocado, broccoli, kål, spinat og vegetabilske olier er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød, æggeblomme og frugt.
Nødvendigt for:
Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.
Folinsyre
Findes i:
Næsten alle fødevarer, men mængden er særlig høj i bælgfrugter, grønne grøntsager og lever. Desuden fuldkorns kornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.
Nødvendigt for:
Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.
Pantotensyre
Findes i:
Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.
Nødvendigt for:
Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.
Mineraler
Calcium
Findes i:
Mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost samt i grove grønsager som broccoli og grønkål. Findes desuden i små, fede fisk som for eksempel sardiner.
Nødvendigt for:
Giver knoglevævet styrke. Har derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering.
Fosfor
Findes i:
Findes i alle fødevarer, da fosfor er bundet til protein. Kød, mælk, kornprodukter og bælgfrugter er gode kilder.
Nødvendigt for:
Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og vigtig for knogler og muskler.
Jern
Findes i:
Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli).
Nødvendigt for:
Jernet er ansvarligt for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt.
Jod
Findes i:
Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer, der indeholder mest jod, er: fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager.
Nødvendigt for:
Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte.
Magnesium
Findes i:
Overalt i kosten. Grønne bladgrøntsager, bælgfrugter, mørk chokolade, nødder og fuldkornsprodukter er rige på magnesium, mens de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grøntsager.
Nødvendigt for:
At stofskiftet fungerer, som det skal, samt at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt.
Kobber
Findes i:
Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, chokolade, tørret frugt, svampe, nødder og skaldyr. Der er et lavt indhold i mælk.
Nødvendigt for:
Dannelse af hormoner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jern omsætning i røde blodlegemer.
Krom
Findes i:
Fisk, forarbejdet kød, bælgfrugter nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, krydderier, ølgær, skaldyr med mere. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet.
Nødvendigt for:
Funktionen af krom er ukendt. Man mente tidligere, at krom havde betydning for glukosetolerancen, det vil sige evnen til at omsætte kulhydrat som en “Glukose Tolerance Faktor”, der fungerer som hjælpestof til insulin. Det vil sige, at krom skulle hjælpe til at holde blodsukkeret nede.
Mangan
Findes i:
Fuldkornsprodukter, nødder, grønne bladgrøntsager og te.
Nødvendigt for:
Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler.
Molybdæn
Findes i:
Findes i bælgfrugter, nødder, æg, mælke- og kornprodukter.
Nødvendigt for:
Vigtig i svovl- og urinsyre stofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne.
Selen
Findes i:
Fisk, æg og skaldyr er relativt gode kilder til selen. Selen findes også i kød og især i lever og nyre, samt i mælk, ost og i visse nødder, især paranødder.
Nødvendigt for:
Kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Også vigtig for dannelse af hormonet trijodthyronin, som medvirker til et normalt stofskifte.
Zink
Findes i:
Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter.
Nødvendigt for:
Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling.
ECOMIND
Always Organic
Superfood • Rawfood • Functional food
Be Energized. Stay Focused. Go Green.