MATCHA GUIDE

Alt, hvad du behøver at vide om matcha. Bare rolig – det er let. Teen er så enkel at tilberede, at du nemt kan indarbejde den i dine daglige sundhedsrutiner. Præcis som du foretrækker det. 100 procent naturlig sundhed for krop og sind.

Hvad er matcha

Matcha er grøn te i pulver. Det, der gør matcha så speciel, er oprindelsen, dyrkningen og produktions metoden. Den kraftfulde matcha kommer fra samme plante som grøn te. Hele bladet bruges i produktionen af matcha, og teen har en mere koncentreret mængde gavnlige plantestoffer end almindelig te og grøn te. Gennem flere hundrede år har grøn te været hjørnestenen i traditionelle japanske te ceremonier, og i dag er teen ekstremt populær i det meste af verden.

Sådan tilbereder du matcha

Den ideelle vandtemperatur ved brygning af matcha er ca. 60-75 grader celsius.
Du opnår nemmest den eftertragtede umami smag, hvis du brygger matcha ved denne temperatur.

Put 2 bambus-skefulde eller ½ tsk. matcha i en skål, og tilføj ca. 100 ml varmt vand (60-75 grader). Pisk kraftigt i en M-formet (ikke cirkulær) bevægelse i ca. 20 sekunder. Dette giver et smukt jadegrønt og cremet skum. Du kan tilføje mere vand, hvis du foretrækker din matcha mindre stærk eller mindre vand for at få en “espresso” matcha.

Du kan også mixe din matcha med en mælkeskummer. Put 2 bambus-skefulde eller ½ tsk. matcha i et glas eller en kop, og hæld ca. 100 ml varmt vand (60-75 grader) i. Mix godt. Du kan tilføje mindre vand, hvis du foretrækker din matcha stærk – som en espresso-matcha. Du kan også blande din matcha med mælk eller juice alt efter smag og behag.

Hvis du vil have din matcha hurtigt, skal du bruge en shaker eller putte matchaen i en flaske. Bare tilføj matcha i vandet. Ryst, og du har matcha på farten. Advarsel: Brug aldrig varmt vand, hvis du vælger denne metode, da varmt vand kan få flasken til at eksplodere. Den kolde version er forfriskende lækker og et must at prøve for enhver matcha-elsker.

Forstå matcha graderne

Alle kvaliteter er i bund og grund den samme – det er matcha.
De tre hovedkvaliteter er Ceremonial, Premium og Culinary.
Se hvordan du vælger og bruger de forskellige matcha-kvaliteter.

Ceremonial Grade er matcha af højeste kvalitet fra de yngste og fineste blade fra forårets første høst, stenmalet til et fint pulver. Teen bruges til traditionelle teceremonier, og den har en rig og sød umamismag. Den fremstår med en smooth struktur og et cremet skum og er kendetegnet ved sin intense jadegrønne farve.

Premium Grade er matcha fra første og anden høst med en velafbalanceret og rig, bittersød smag og en cremet konsistens. Teen har stadig en fin grøn farve. Dens fyldige smag betyder, at den er ideel at drikke alene, men den kan også bruges i ”kaffe latte”, smoothie og lemonade. Bland den i en lækker kold is-latte eller endda i en cocktail.

Kulinarisk kvalitet er matcha fra anden og tredje høst med en stærk smag af grøn te og en vedvarende skarphed. Teen har en mere mat grøn farve, og smagen er stærkere og mere bitter end matcha af højere kvalitet. Det gør denne matcha til den perfekte matcha-kvalitet til madlavning, bagning og tilsmagning af søde desserter og is.

Matcha troubleshooting

Blyforurenet matcha: Du kan risikerer, at din matcha er forurenet med bly, hvis du køber ikke-testede eller billige kinesisk-dyrkede matcha-blandinger, som ikke har den rigtige kvalitet. 32 procent af de kinesiske blandinger overskrider grænsen for blyindhold, og derfor skal du være opmærksom på, hvor du køber din matcha.

Ikke-certificeret og ikke-testet matcha: Køb aldrig ikke-certificeret matcha-te. Undgå de fleste kinesiske blandinger. Japan har en langt strengere kvalitetskontrol end EU og USA. 

Hvorfor klumper min matcha?
Matcha er meget følsom over for fugt, kondens og varme. Matcha-pulver har en let elektrostatisk energi, hvilket får det til at samle sig og danne klumper. Når du lader din matcha-te stå i et stykke tid, synker der altid noget matcha-pulver ned i bunden af koppen, uanset hvor kraftigt du har pisket den. Dette sker for alle matcha-pulvere – selv for det af højeste kvalitet. Det bedste råd er at si det. Det vil opløse klumperne. Du bør også opbevare dit matcha-pulver koldt efter åbning og altid i en lufttæt kontainer.

Hvorfor smager min matcha bittert?
Matcha af lav kvalitet har en mere bitter smag. Men kogende vand gør al matcha bitter. Sørg for at bruge vand med den rigtige temperatur, når du brygger matcha. Servér matcha`en ved en lavere temperatur, end du normalt ville gøre med te. Kogende vand gør den klorofylrige matcha bitter, da klorofyl bliver mere bitter med hver stigende grad af varmt vand. Brug varmt vand ved 60-75 grader, og du vil opleve den søde umami smag. Men det hele starter med en god matcha af høj kvalitet. For eksempel ceremonial matcha.

Matcha kvalitets chek

For at bestemme kvaliteten på matcha vurderer vi farve, tekstur, smag og oprindelse. Selvfølgelig skal matchaen være økologisk certificeret. Dette er din garanti for en udsøgt smag og et produkt af høj kvalitet! Den bedste matcha-kvalitet er ceremonial og fremstilles i Uji i den japanske Kyoto-region. 

Højere kvaliteter af matcha som Ecomind Ceremonial skal have en dyb, elektrisk, jadegrøn farve i modsætning til en lys, armygrøn eller gul-grå farve

Fin og højkvalitets-matcha skal have en ultrafin tekstur svarende til talkumpulver med en gennemsnitlig partikelstørrelse på omkring 8 mikrometer.

Brygget korrekt har ceremonial matcha hverken en bitter eller skarp smag, men en rig, blød, sød og forfriskende vegetabilsk smag.

Kvalitet = Meget Høj
Farve = Intens Jade Grøn 
God til = Te

Kvalitet = Høj
Farve = Grøn 
God til = Latte og Smoothie

Kvalitet = God
Farve = Army grøn
God til = Dessert, Is og kager 

Sådan fremstilles
ecomind matcha

Alt matcha fra ecomind er sourced i Japan. Japan berømt for sin frugtbare jord og rene vand og ikke mindst deres fødevaresikkerhed og høje standarder inden for økologisk landbrug og dyrkning. Det giver grøn te af allerhøjeste kvalitet.

Ecomind matcha er lavet af de fineste blade fra første til trejde høst alt efter kvaliteten. Tebladene vokser i skyggen i 20-30 dage. Dette giver et højere indhold af klorofyl og L-Theanin, en mere intens grøn farve og potent nærings indhold.

De friske blade samles, tørres og stenmales til et ultrafint pulver. Derefter bliver pulveret forseglet i en lufttæt pakning for at bevare smag, ernæring og maksimal friskhed og garanterer en udsøgt smag og et produkt af høj kvalitet!

ECOMIND

Always Organic
Superfood • Rawfood • Functional food
Be Energized. Stay Focused. Go Green.